Periode 3

Team: Anouk, Melissa en Sofie

De opdrachtgever

De opdrachtgever van deze periode was Furture foodLAB. Zij brengen hun jaren lange ervaring van onderzoek en voedseleducatie samen in het FoodLAB. Hier nodigen zij dan leerlingen uit om als 'laborant' te komen kijken in het FoodLAB waar ze dan experimenten en proeven uitvoeren. Hierdoor zijn de leerlingen op een spannede en duurzame manier bezig met eten en drinken

De opdracht

Deze opdracht hete: Snack van de toekomst. De opdracht was om een workshop te maken voor leeftijdsgenoten waarin zij een snack maken met alternatieve ei witten.

PVE

Opdrachtgever:

  • Het recept moet insecten, zeewier en/of algen bevatten
  • Het eten moet geschikt zijn voor de doelgroep 
  • De bereidingswijze moet helder beschreven zijn 
  • Er moet zijn voldaan aan de hygiënische voorwaarden 
  •  Het product moet voldoen aan de richtlijnen van de NVWA

Team

  • Moet zeewier of insecten bevatten. 
  • Het vervangende eiwit moet niet of nauwelijks te zien of te proeven zijn. (Anders wordt waarschijnlijk niet gegeten.)
  • Moet voldoen aan de PvE van de opdrachtgever.

 

Probleem verkennen en formuleren

Bij de eerste stap hebben we onderzoek gedaan naar de opdracht, de opdrachtgever en naar de ecologische voetafdruk. 

Ideeën verzamelen en selecteren

Bij de tweede stap hebben we vooral gebrainstormd over ideeën voor de snack en de workshop. Voor de workshop dachten we al snel aan een quiz. Toen we een aantal ideeën hadden als snack hebben we een enquête gehouden in het park om te kijken wat de meningen van de mensen waren. 

Concepten uitwerken en selecteren

Bij deze stap vielen er heel wat ideeën af mede door da enquête.  Hierdoor zijn we op het uiteindelijke idee gekomen zeewier brownies. Ook hebben we bedacht om een memorie te maken om te leren over je ecologische voetafdruk en een quiz over jouw eigen voetafdruk. 

Prototype maken 

Bij deze stap hebben wij de brownies gemaakt. De eerste keer ging dit goed. Maar de zeewier stukjes waren nog te aanwezig. Dus hier moesten we nog wat voor doen. Voor workshop hebben vooral aan de lay-out van de spellen gewerkt. 

Testen en optimaliseren

We hebben de brownies opnieuw gebakken met verschillende soorten zeewier. We hebben verschillende mensen de brownies laten proeven en toen kwamen we eropuit dat de Kombu zeewier het beste was. De mermorie en quiz hadden we inmiddels ook laten testen en mensen vonden hem er leuk. 

Presenteren

De presentatie ging er goed. De opdrachtgever vond ons erg leuk. 

 

Oplossing Zeewier brownies

Voor de workshop hebben we 2 spellen bedacht waarin wordt uitgelegd wat de ecologische voetafdruk is. De spellen maken het een leuke manier om te leren. Ook hebben we een quiz over je eigen voetafdruk. 

Wij hebben als snack brownies met zeewier gemaakt en we hebben er voor gezorgt dat de zeewier bijna niet te zien omdat het dan waarschijnlijk sneller wordt gegeten. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb